Mijn vorige project (2016) was een cultuurhistorisch onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen over regionalisme en Gelderse voetbalclubs. Het project leverde een Nederlandstalig en een Engelstalig artikel op. Het Engelstalige artikel (zie publicaties) zal in de toekomst gratis te downloaden zijn. Het Nederlandstalig artikel verscheen eind 2016 in het Jaarboek van de Vereniging Gelre, en is hier te downloaden:
Download:
Wat wilde ik onderzoeken?
Ik wilde kijken naar de historische connectie tussen drie voetbalclubs – De Graafschap, Vitesse en N.E.C. – en hun stad en regio. Hierbij keek ik vooral naar het zelfbeeld en het imago van de verenigingen en hun supporters, en ook hun relatie tot elkaar, dus welke rol rivaliteit heeft gespeeld bij het ontstaan en veranderen van clubculturen.
Waarom?
Sport wordt vaak gezien als een manier om samenhang te beleven, misschien ook te creëren. Maar er zijn ook processen van in- en uitsluiting. Clubidentificatie creëert automatisch een groep die er niet bij hoort. Dit zien we juist ook als we verschillende clubs met elkaar vergelijken, en kijken naar onderlinge verhoudingen.
Voetbal lijkt dan ook misschien een eenvoudig onderwerp, maar door de enorme betekenis die eraan wordt gegeven ligt juist hier een rol voor de wetenschap. Supporterschap zegt voor veel mensen iets over wie zij zijn. Dit is daarom veel meer dan simpelweg ‘vrijetijdsbesteding’.
Interviews:
Voor enkele interviews over het onderzoek, zie De Gelderlander, Omroep Gelderland en universiteitsblad VOX.
Verder informatie:
- Begeleiders van het project waren prof. dr. Marjet Derks en prof. dr. Dolly Verhoeven.
- Ik heb meerdere lezingen gegeven over dit project. Zie lezingen.
Revue der Sporten, 12 april 1911.