Over Jon Verriet

Over Jon Verriet



Tijdens mijn masteropleiding Cultural History aan de Universiteit Utrecht raakte ik gefascineerd door de voedselgeschiedenis. Daarom schreef ik mijn masterscriptie over onze eetgewoonten. De hoofdvraag: waarom werd de kant-en-klaarmaaltijd niet al eerder een succes?

Na mijn studie werkte ik een aantal jaren voor projecten aan verschillende universiteiten. Dit leidde tot een aantal lezingen en publicaties over onze voedselgeschiedenis. In deze jaren hield ik me bezig met allerlei deelvragen: wat is het belang van de factor gemak, en hoe zwaar weegt gezondheid? En wat trekt de Nederlander aan in ‘exotisch’ eten? De hoofdkwestie was echter altijd: waarom eten wij wat we eten? Als u antwoord wil op deze vragen, kunt u ze vinden in het bovenstaande menu.

Op 22 juni 2022 ben ik gepromoveerd aan de Radboud Universiteit. Ik ontving mijn doctoraatstitel voor mijn onderzoek naar de promotie van gezonde levensstijlen in Nederland. Ik wilde laten zien dat juist aan onze meest basale handelingen belangrijke ideeën en waarden ten grondslag liggen. U kunt meer te weten over dit project door…

…dit interview voor Brainwash te lezen.

…dit fragment van OVT op NPO1 te luisteren (20 min.).

…deze aflevering van de Onder Doctoren podcast te luisteren (113 min (!)).

…of door het hele boek te lezen! (in het Engels

Klik op publicaties of lezingen voor verdere informatie over mijn werk als cultuurhistoricus.

Publicaties



‘Working Out a Sustainable Diet: The Contested Ethics of Food Consumption in the Netherlands, 1960–85’, Journal of Contemporary History 58:2 (2023) 334-353. (met Peter van Dam). 

Een artikel over de veranderende houding van de Consumentenbond en het Voorlichtingsbureau voor de Voeding (nu Voedingscentrum) tegenover het aanzwellende debat over het duurzame dieet (ca. 9.500 woorden).

‘Resisting the Idealised ‘Healthy Lifestyle’: Medical Mavericks, Fat Activists, and Couch Potatoes in U.S. and Dutch Newspapers (1967-1989)’, Cultural and Social History 18:4 (2021) 559-584. (Gratis download)

Een paper dat laat zien hoe in de V.S. en Nederland geleidelijk weerstand ontstond tegen heersende lifestyle-adviezen, wat in de jaren zeventig en tachtig zijn weerslag had in mainstream kranten (ca. 12.500 woorden).

‘Struggling Over Healthy Lifestyles: The Dutch Nutrition Education Bureau and the Individualisation of Public Health (1940-1980)’, BMGN – Low Countries Historical Review 136:1 (2021) 4-32. (Gratis download)

Een studie naar de steeds lastigere strijd van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding (nu Voedingscentrum) tegen ‘overgewicht’ in het naoorlogse Nederland (ca. 11.000 woorden).

‘Representing Embodied Expertise: Anorexia and the Celebrity Athlete’s Lifestyle Advice’, Celebrity Studies (online versie, 2020) p. 1-19 (Gratis download).

Een artikel dat kijkt naar de aantrekkingskracht van de celebrity sporter – in dit geval Leontien van Moorsel – die als lifestyle expert wordt opgevoerd in boeken en in radio- en televisieprogramma’s (ca. 9.000 woorden).

‘“Strong as a Bear, Gracious as a Gazelle”: The Expansion of Female Athleticism in Dutch Sports Magazines and Advertisements for Sports Food and Beverages, 1960-1980’, Yearbook of Women’s History 38: Building Bodies. Transnational Historical Approaches to Sport, Gender and Ethnicities (2019) 137-152 (Gratis download).

Een hoofdstuk dat ingaat op de relatie tussen ideeën over vrouwelijkheid en sportvoeding in het Nederland van de jaren zestig en zeventig (ca. 7.000 woorden).

‘Football clubs, city images and cultural differentiation: identifying with rivalling Vitesse Arnhem and NEC Nijmegen’, Urban History 46:2 (2019) 266-287 (Gratis download).

Een artikel dat de relatie tussen stadsimago en voetbalclubimago onderzoekt aan de hand van Vitesse (Arnhem) en N.E.C. (Nijmegen) (ca. 8.000 woorden).

‘1932: De Oprichting van Conimex’, in: L. Heerma van Voss et al. (red.), Wereldgeschiedenis van Nederland (Amsterdam: Ambo Anthos, 2018) 520-525. (Gratis download)

Een hoofdstuk over de popularisering van Indonesisch voedsel in Nederland voor en na de Tweede Wereldoorlog. (ca. 2.000 woorden).

‘Yogurt’s Flexible Image during its Rise in Popularity in Post-War Belgium’, Appetite 108 (2017) 132–140. (met Frédéric Leroy)

Een analyse van de culturele waarden omtrent yogurt, en de marketing waarmee de enorme populariteit van het product werd bewerkstelligd. (ca. 7.500 woorden).

‘“Genoeglijk Onderonsje” of “Totale Oorlog”? Regionale Identificatie en Gelderse Ontmoetingen in het Nederlandse Voetbal’, Bijdragen en Mededelingen Gelre 107 (2016) 211–233. (Gratis download)

Een onderzoek naar de rivaliteiten tussen Gelderse voetbalclubs, en de rol van historische stads- en regio-imago’s daarin (ca. 9.000 woorden).

‘The Domestication Of Innovation: The Image Of Canned Foods In The Netherlands, 1945-1985’, in: Louise Steel en Katharina Zinn (red.), Exploring the Materiality of Food “Stuffs”: Archaeological and Anthropological Perspectives (Londen: Routledge, 2016) 39–56.

Een hoofdstuk over de popularisering van blikvoedsel, dat in korte tijd van ‘hypermodern’ naar ‘doodgewoon’ ging (ca. 8.000 woorden).

‘Convenience and the Hierarchy of Meal Preparation. Cooking and Domestic Education in the Netherlands, 1910–1930’, Appetite, vol. 94, no. 11 (2015) p. 7-12. (Gratis download)

Bestudering van het relatieve belang van gemak en gemaksvoedsel bij de kooktips en recepten van de Nederlandse huishoudscholen (ca. 4.500 woorden).

‘“Een ongevaarlijk avontuur”: de beeldvorming omtrent buitenlandse eetculturen in Nederland, 1950-1970’, Volkskunde, vol. 116, no. 2 (2015) p. 177-192 (Gratis download).

Analyse van de popularisering van buitenlandse cuisine in Nederland in de naoorlogse periode (ca. 7.000 woorden).

‘Ready-Made Meals and Cultural Values in the Netherlands, 1950-1970’, Food & History, vol. 11, no. 1 (2013) p. 123-153. (Gratis download)

Een herschreven en vertaalde versie van mijn masterscriptie over het imago van de kant-en-klaarmaaltijd en culturele waarden in het naoorlogse Nederland (ca. 14.000 woorden).

‘Zeer serieuze plagerijtjes: Het studentenblad Trophonios, 1964-1970 ’ , Oud-Utrecht vol. 83, no. 2 (2010) p. 58-64.

Een kort, populair-wetenschappelijk stuk over de officiële studentenkrant van de Universiteit Utrecht tijdens de roerige jaren zestig (ca. 2.500 woorden).

Lezingen



Wetenschappelijke conferenties

‘Representing Embodied Expertise. Anorexia and the Celebrity Athlete’s Lifestyle Advice’, The Ideal Body: Perceptions of Perfection from Early Modernity to the Present, 30 juli 2020, Cambridge University.


‘Scientisation, Differentiation, and Frustration: The Divide Between the Dutch Nutrition Education Bureau and Consumers, 1945-1975’, HLCS Congress: Is Europe Inclusive?, 14 november 2019, Radboud University.


‘Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en  het aanpassen van de levensstijl als morele opdracht, 1945-1980’, Neoliberalisme: De Zichtbare hand, 30 augustus 2019, Universiteit Utrecht.


‘From “nutrition for sportspersons” to the popularization of “athletic lifestyles”: Government and the struggle over healthy living (1945-1980)’, NASSH Congres, 25 mei 2019. Boise, Idaho.


‘“Bordering”, local pride, and the historical limits of cultural transfer in Dutch football’, CESH Congres, 9 december 2017, Universiteit van Straatsburg.


‘Voetbalclubs, stadsimago’s en culturele differentiatie: De historische identificatie met rivalen N.E.C. en Vitesse’, Historicidagen, 25 augustus 2017, Universiteit Utrecht. 


‘“Spelen met traditie”: Provinciale voetbalidentiteiten in Gelderland en Friesland’, Tussen Buorskip en Global Village: Sport en Identiteit in Friesland, 10 februari 2017, Mulier Instituut/Fries Genootschap.


‘The Hay Box, or Slow-cooking Avant-la-lettre: Changes in the Cultural Significance and Practical Use of our Kitchen Technology, 1900-2015’, Amsterdam Symposium for the History of Food, 15-16 januari 2016, Universiteit van Amsterdam.


‘The Normalisation of Innovation: The Image of Canned Foods in the Netherlands, 1950-1985’, Embodied Encounters Conference: Exploring the Materialities of Food ‘Stuffs’, 20-22 mei 2014, University of Wales Trinity Saint David.


‘Huishoudens en Microkrediet in Nederland 1600-1900’, De Macht en Onmacht van Kredietmarkten, 28 oktober 2011, Universiteit Utrecht.

Populair-wetenschappelijk


‘Sportvoeding en gezondheid in de twintigste eeuw’, Design Museum Den Bosch Summer School, Den Bosch, 28 oktober 2018.

‘Voedselverpakking en food design. Een korte geschiedenis van onze eetgewoonten’, Design Museum Den Bosch Summer School, Den Bosch, 22 juli 2018.

‘Een ongevaarlijk avontuur. De popularisering van “buitenlands” eten in Nederland’, Historische Studie Vereniging Leiden/Studievereniging Sinologie, Leiden Universiteit, Leiden, 6 juni 2018.

‘“Onder de lief’lijke kleur blauw-wit”: Vitesse als vertegenwoordiger van de stad Arnhem’, Prodesse Conamur Historische Vereniging Arnhem, 24 februari 2017.

‘De stad en regio als Gelderse voetbaleilanden’, Presentatie Jaarboek Numaga, 26 november 2016.

‘Gelderland verdeeld of verenigd? De historische rol van de provincie in de strijd tussen voetbalclubs’, Gelderse Landdag, Zutphen, 29 oktober 2016.

‘Waar Nijmegen ophoudt en Arnhem begint: de rivaliteit tussen N.E.C. en Vitesse’, Radboud in de Stad, Nijmegen, 15 oktober 2016.

‘De voedselketen’, Food Academy Young The Hague, 1 oktober 2015.

‘De opkomst van de kant-en-klaarmaaltijd’, Hoge School van Amsterdam Voeding & Diëtetiek Zomersymposium,  23 juni 2015.